به منظور درمان سرطان تخمدان، شیوه های مختلفی وجود دارد که در ادامه این مطلب به بررسی و توضیح کامل آن ها می پردازیم. انتخاب روش درمان بر عهده پزشک متخصص است که با توجه به اینکه نتایج آزمایشات مختلف چگون باشد، این کار صورت می گیرد. نتایج مرحله بندی سرطان هم می تواند به انتخاب روش مناسب درمانی کمک کند. برای زنان در سنین باروری که دارای نوع خاصی از تومور هستند و سرطان آن ها در مرحله اول است، این امکان وجود دارد که بدون نیاز به برداشتن تخمدان و رحم، سرطان تخمدان درمان گردد. جراحی در واقع راه درمان اصلی اکثر سرطان های تخمدان است. میزان جراحی بیمار به منظور درمان سرطان تخمدان وابسته به میزان گسترش سرطان و سلامت عمومی بیمار است.از دیگر سرطان های زنان می توان به سرطان رحم، سرطان دهانه رحم، سرطان واژن و سرطان سرویکس اشاره کرد.
جراحی برای سرطان تخمدان اپیتلیال
برای درمان سرطان تخمدان اپیتلیال، جراحی 2 هدف اصلی را دنبال می کند: مرحله بندی و رفع اشکال. در صورتی که سرطان به درستی مرحله بندی و رفع اشکال نشده است این امکان هست که شما بعدا مجبور شوید جراحی های دیگری انجام بدهید. در نتیجه این مهم است که این جراحی به وسیله یک متخصص مجرب و آموزش دیده در این زمینه، مانند متخصص زنان و زایمان انجام گردد.
مرحله بندی سرطان تخمدان اپیتلیال
اولین هدف جراحی سرطان تخمدان، مرحله بندی آن است. اغلب این به معنای برداشتن رحم با تخمدان ها و لوله های رحمی است.( این عمل سالپینگ اووفورکتومی دو طرفه یا BSO نامیده می شود). بعلاوه امنتوم هم حذف می گردد. امنتوم لایه ای است که از بافت چربی تشکیل شده است که همانند یک پیش بند محتویات شکمی را پوشانده است و سرطان تخمدان هم گاهی به این محل گسترش پیدا می کند. علاوه بر این، بعضی از غدد لنفاوی لگن و شکم هم ممکن است نیاز به نمونه برداری داشته باشند.
در صورتی که در لگن یا حفره شکم مایعی وجود داشته باشد، به منظور انجام آزمایش خارج می گردد. متخصص جراح ممکن است حفره شکم را با آب نمک شستشو داده و آن مایعات را به آزمایشگاه ارسال کند. همچنین ممکن است از نواحی مختلف درون شکم و لگن نمونه برداری انجام دهد.
همه نمونه های بافتی و مایعات جمع شده در حین عمل به منظور یافتن سلول های سرطانی به آزمایشگاه منتقل می شود. در واقع مرحله بندی بسیار پر اهمیت است چون سرطان های تخمدان در مرحله های مختلف بصورت متفاوتی درمان می گردند. در صورتی که مرحله بندی به طور صحیح انجام نگردد، این امکان هست که پزشک شما نتواند درباره بهترین شیوه درمانی تصمیم گیری کند.
پرتو درمانی برای درمان سرطان تخمدان
در پرتودرمانی از اشعه ایکس و یا ذرات پر انرژی به منظور از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می گردد. معمولا شیمی درمانی تهاجمی موثرتر عمل می کند، بنابراین، به ندرت از پرتودرمانی به عنوان شیوه اصلی درمان سرطان تخمدان استفاده می شود. اما می تواند به منظور درمان مناطقی که سرطان به آن ها گسترش یافته است و یا در نزدیکی تومور اصلی و یا در اندام های دور، همانند نخاع یا مغز موثر باشد.
براکی تراپی
این روش که با نام اشعه داخلی هم شناخته می شود، شیوه ایست برای ارائه پرتودرمانی. به جای اینکه پرتوهای تابشی از خارج از بدن، هدف قرار بگیرند. دستگاهی حاوی دانه های رادیو اکتیو در درون بدن، نزدیک به سرطان قرار داده می شود. البته به ندرت به منظور درمان سرطان تخمدان بکار می رود.
هورمون درمانی برای درمان سرطان تخمدان
هورمون درمانی، استفاده از هورمون ها و یا داروهای انسداد هورمون به منظور مبارزه با سرطان است. این نوع خاص از درمان سیستمیک خیلی به ندرت برای درمان سرطان تخمدان اپیتلیال به کار می رود. ولی اغلب اوقات به منظور درمان تومورهای استرومایی تخمدان استفاده می گردد.
آگونیست های هورمون آزاد کننده هورمون لوتئین ساز (LHRH)
آگونیست های LHRH (که گاها آگونیست های GnRH گفته می شوند) تولید استروژن به وسیله تخمدان ها را متوقف می کنند. این داروها به منظور کاهش سطح استروژن در خانم هایی که پیش از یائسگی هستند مورد استفاده هستند. نمونه های آگونیست های LHRH شامل گوزرلین و لوپرولید هستند. این داروها معمولا در بازه زمانی 1 تا 3 ماه تزریق می شوند.
عوارض جانبی می تواند شامل هر یک از نشانه های یائسگی همانند گرگرفتگی و خشکی واژن باشد. اگر این داروها برای مدت زمان طولانی استفاده شود می تواند منجر به ضعف استخوان ها شود که گاها به پوکی استخوان منتهی می شود.
تاموکسیفن
تاموکسیفن دارویی است که معمولا برای درمان سرطان سینه بکار می رود. علاوه بر این، می تواند به منظور درمان تومورهای استرومایی تخمدان استفاده شود و خیلی به بندرت برای درمان سرطان تخمدان اپیتلیال پیشرفته بکار می رود. تاموکسیفن روی خیلی از بافت های بدن به عنوان ضد استروژن عمل می کند، ولی در سایر بافت ها به عنواناستروژن ضعیف عمل می کند.
شیمی درمانی برای درمان سرطان تخمدان
شیمی درمانی در واقع بکارگیری داروهایی برای درمان سرطان است. در بیشتر موارد، شیمی درمانی نوعی درمان سیستمیک است، به این معنا که داروها وارد جریان خون شده و حدودا به تمامی نقاط بدن می رسند. این روش می تواند به منظور از بین بردن مقادیر خیلی کمی از سلول های سرطانی که امکان دارد پس از جراحی هنوز هم وجود داشته باشند، برای سرطان های متاستاز یا کوچک کردن تومورهای خیلی بزرگ به منظور سهولت عمل جراحی موثر باشند.
شیمی درمانی برای درمان سرطان تخمدان اپیتلیال
شیمی درمانی برای درمان سرطان تخمدان اغلب شامل ترکیب دو نوع متفاوت دارو است. این گونه بنظر می رسد که دریافت ترکیبی از داروها به جای تنها یک نوع دارو، به عنوان اولین درمان سرطان تخمدان بهتر پاسخ می دهد. به صورت معمول این ترکیب ها شامل یک نوع داروی شیمیایی با نام ترکیب پلاتین و نوع دیگری از داروهای شیمیایی با نام تاکسان است. اغلب هم بصورت وریدی و هر 3 تا 4 هفته تجویز می گردند. سیکل معمول شیمی درمانی به منظور درمان سرطان تخمدان اپیتلیال شامل 3 الی 6 دوره درمانی است که به مرحله و نوع سرطان نیز وابسته است. از دیگر درمان ها و روش های درمان می توان به شیمی درمانی داخل صفاقی، شیمی درمانی برای درمان تومورهای سلول های زایا، مهار کننده های آروماتاز و بواسیزو نیز اشاره کرد.
0 دیدگاه