دکتر سوسن میرزا محمدی / روش های پیشگیری از عفونت واژن
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

روش های پیشگیری از عفونت واژن

عفونت واژن یک نوع عفونت زنانه است و به التهاب مخاطی در واژن منجر می‌شود که در ناحیه تناسلی با علائمی آزاردهنده همراه است.  به طور کلی دو سوم  از بانوان  با علائم واژینیت در طول عمر خود مواجه می‌شوند. این نوع عفونت در هر سنی برای خانم ها ممکن است اتفاق بیافتد، اما شیوع آن در سال‌های باروری بیشتر است. واژنیت بجز ناحیه واژن، ناحیه بیرونی دستگاه تناسلی را هم درگیر می‌کند. البته واژینیت در خانم‌های مجرد هم می‌تواند اتفاق بیافتد. امروز می خواهیم به موضوع روش های پیشگیری از واژینیت بپردازیم. با ما همراه باشید.

دلایل بروز عفونت عفونت واژن

درون مخاط واژن به صورت طبیعی میکروب هایی وجود دارند که باعث بوجود آمدن مشکل یا بیماری نمی‌شوند و بسیار مفیدند. اما یکسری میکروب های بیماری زا هم در این محیط وجود دارند که بخاطر فعالیت میکروب‌های طبیعی در واژن، اجازه فعالیت و رشد پیدا نمی کنند. اما با بهم خوردن تعادل این دو گروه از میکروب‌ها، عفونت در واژن بوجود می‌آید و شخص بخاطر ایجاد التهاب و عفونت دچار عفونت واژن می‌شود.

عواملی همچون استفاده زیاد از آنتی بیوتیک، ضعف سیستم ایمنی بدن، تغییر هورمون‌ها در دوران بارداری، شیردهی،یائسگی، از بین رفتن فلور طبیعی واژن بخاطر شستشوی زیاد از حد، مصرف مواد شوینده قلیایی یا اسیدی، دوش مکرر واژینال، برقراری رابطه جنسی بیش از حد نرمال، آتروفی، خشک شدن محیط واژن و غیره. می‌توانند شخص را مستعدعفونت واژن کنند.

دلایل بروز عفونت واژینیت

بررسی انواع عفونت واژن

عفونت واژن می‌تواند عفونی یا غیرعفونی باشد. حالت عفونی‌اش بیشتر بدلیل میکروب‌های شایعی مانند تریکومونا، گاردنلا و قارچ‌های کاندیدا بوجود می‌آید.همچنین واژینیت در حالت غیر‌عفونی‌اش، بخاطر خشک شدن و آتروفی واژن ایجاد می‌شود.

سایر علایم عفونت واژن

از مهم‌ترین علایم عفونت واژن می‌توان به داشتن احساس سوزش و خارش، بوی نامطبوع، ترشحات چرکی زیاد، سوزش و تکرر ادرار، التهاب و قرمزی، تورم واژن و داشتن درد در زمان نزدیکی اشاره کرد.

پیشگیری از عفونت واژن

از جمله روش های پیشگیری از عفونت واژن رعایت کردن مسائل بهداشتی، مهم‌ترین راه پیش‌گیری از ابتلا به عفونت واژن است. با تغيير دادن عادات، سبک پوشش و زندگي می‌توانید از ابتلا به عفونت واژن تا حد زیادی پیشگیری کنید. این موارد عبارتند از:

  • پس از شستشوی ناحیه تناسلی، آن را کاملا خشک کنید.
  • از شستشوی ناحیه تناسلی با صابون‌ خودداری کنید، زیرا صابون قلیایی است و موجب می‌شود تعادل میکروبی واژن بهم بخورد.
  • واژن را از قسمت جلو به سمت عقب بشویید. زیرا اگر به شکل برعکس شستشو دهید میکروب‌های مدفوع به داخل واژن منتقل می‌شوند.
  • اصلا دوش واژینال مکرر نداشته باشید.
  • در هنگام سیکل قاعدگی تان نوار بهداشتی را به دفعات ومنظم تعویض کنید و سعی کنید بهداشت را بیشتر رعایت کنید.
  • اگر لباس زیرتان خیس است سریعا آن را تعویض کنید.
  • لباس‌های زیر راحت و با الیاف نخی استفاده کنید.
  • از ژل‌های بهداشتی و مواد شوینده زیاد استفاده نکنید.
  • از شستشوی بیش از حد با موادی مانند بتادین یا نشستن در وان حاوی اسید و جوش شیرین پرهیز کنید زیرا تعادل میکروبی واژن را بهم می‌زند.

 بهترین راه برای درمان عفونت واژن

در ادامه بحث روش های پیشگیری از عفونت واژن، به بهترین راه درمان آن می‌پردازیم. تشخیص درست و به موقع عفونت واژنی، با شروع مشاهده علائم و پرهیز از خود درمانی، بهترین راه درمان عفونت واژن است. به محض دیدن علائم عفونت، حتما به یک متخصص زنان باتجربه برای معاینه و بررسی مراجعه کنید. بعد از تشخیص و تجویزدرمانی، باید دوره درمان شما کامل شود و آن را نصفه رها نکنید. اگر دچار عفونت های شدید یا مقاوم به درمان شده اید باید از یک درمان خاص یا دوره درمانی طولانی تر استفاده کنید. بی‌توجهی به درمان عفونت واژن، می‌تواند موجب مشکلات زیادی در روابط جنسی شود و حتی در مواردی نیز باعث جلوگیری از بارداری شود.

 بهترین راه برای درمان واژینیت

عفونت واژن کلامیدیا

نوعی از عفونت واژنی، عفونت واژن کلامیدیا است که بخاطر داشتن آمیزش جنسی اتفاق می‌افتد و باعث التهاب در واژن می‌شود. اگر گسترش یابد می‌تواند موجب خونریزی واژن گردد. این نوع عفونت واژنی معمولا بدون هیچ علامت خاصی، بوجود می‌آید. بنابراین به بانوان توصیه می‌شود سالیانه مورد معاینه و آزمایش قرار بگیرند چون عفونت واژن کلامیدیا در درازمدت موجب آسیب‌های مزمن و ناباروری می‌شود.

سوزاکیک نوع دیگر از عفونت‌های جنسی است که بسیار مسری است. اغلب علائمی ندارد ولی می‌تواند موجب ترشحات غیرنرمال واژنی و احساس درد در زمان ادرار و رابطه جنسی گردد. دقت داشته باشید بانوانی که دچارسوزاک هستند اغلب به کلامیدیا هم مبتلا هستند. در نتیجه بهتر است اگر به یکی از این عفونت‌ها دچار شدید، با تجویز پزشک متخصص زنان، برای هر دو این بیماری‌ها درمان‌هایی در نظر گرفته شود.

مهم‌ترین دلیل بوجود آمدن عفونت‌های واژینال قارچی، در واقع گسترش بی اندازه قارچی با نام کاندیدا در واژن است. بهتر است این را بدانید که قارچ یا کاندیدا انواع مختلفی وجود دارد ولی کاندیدا آلبیکانس،  از جمله شناخته شده ترین دلائل بوجود آمدن واژینوز قارچی است.

معمولا، تعداد کمی قارچ در واژن وجود دارند. اما در شرایط خاص، گسترش کاندیدا ممکن است باعث بوجود آمدن عفونت واژنی گردد. این طور شرایطی می‌تواند زمانی اتفاق بیافتد که تغییرات سطح هورمون به خاطر بارداری یا استفاده از قرص‌های ضدبارداری بوجود بیاید.همچنین اگر مبتلا به قند خون شدید یا پایین آمدن سطح ایمنی بدن هستید به خاطر بیماری HIV  یا ایدز، احتمال بروز واژینوز قارچی بالا می‌رود.

بعلاوه، استفاده از آنتی بیوتیک‌ها هم تعداد باکتری‌های ضد قارچ موجود در واژن را کمتر می‌کند. همین کاهش باکتری‌های ضد قارچ در واژن، می‌تواند به گسترش هرچه بیشتر کاندیدا  وعفونت در واژن شود. خانم‌هایی که  مبتلا به عفونت‌های واژینال قارچی هستند، ترشحات واژنی آن‌ها غلیظ و به رنگ سفید، شبیه به پنیر است. همچنین عفونت‌های قارچی  موجب خارش در واژن و قرمزی ولودر زنان می‌شود.

عفونت تریکومونیازیس

تریکومونیازیس یک نوع دیگر از عفونت‌های واژینال است که به دلیل وجود یک انگل تک یاخته ایجاد شده و راه انتقال آن رابطه جنسی است. علائم تریکومونیازیس شامل بوی بد در واژن، سوزش و قرمزی، تورم ولو، خارش و ترشحات زرد رنگ و سبز رنگ در واژن می‌شود. همچنین می‌تواند باعث احساس درد هنگام دفع ادرار شود.

چگونه عفونت های واژینال را تشخیص دهیم؟

عفونت‌های واژینال اگر درمان نشوند می‌توانند باعث ایجاد مشکلات مزمن برای سلامتی خانم ها شوند. به همین خاطر با دیدن هرگونه علامتی همانند ترشحات زیاد و غیرطبیعی، بالا رفتن تب و یا درصورت بارداری باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × سه =

تماس با پزشک