میومکتومی چیست؟
میومکتومی نوعی روش جراحی است که با هدف برداشت فیبروم های رحمی انجام می شود. در صورتی که فیبروم منجر به بروز علائم زیر شود، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد:
– دردهای لگنی
– سیکل قاعدگی شدید
– خونریزی های نامنظم
– تکرر ادرار
میومکتومی به یکی از سه روش زیر انجام می شود:
• میومکتومی شکمی، که امکان برداشت فیبروم ها از طریق ایجاد برش بر روی قسمت انتهایی شکم را فراهم می کند.
• میومکتومی لاپاراسکوپی، که فیبروم ها از طریق چندین برش کوچک برداشته خواهند شد. روشی با کمترین میزان تهاجم و دوره نقاهت بسیار کوتاه.
• میومکتومی هیستروسکوپی، که فیبروم ها با استفاده از ابزاری مخصوص و از راه واژن و دهانه رحم برداشته خواهند شد.
چه افرادی می توانند تحت جراحی میومکتومی قرار بگیرند؟
میومکتومی، گزینه بسیار خوبی برای آن دسته از خانم هایی است که در آینده قصد بارداری دارند و خواهان حفظ رحم خود نیز هستند.
بر خلاف عمل هیستروکتومی که تمام بافت رحم برداشته می شود، در میومکتومی تنها فیبروم ها برداشته می شوند و رحم در جای خود باقی خواهد ماند. به همین خاطر، فرصت بارداری از بیمار گرفته نخواهد شد.
نوع میومکتومی با توجه به اندازه و محل تشکیل فیبروم تعیین می شود:
– میومکتومی شکمی، زمانی که تعداد و اندازه فیبروم ها زیاد باشد.
– میومکتومی لاپاراسکوپی، زمانی که تعداد و اندازه فیبروم ها کم باشد.
– میومکتومی هیستروسکوپی، زمانی که فیبروم های کوچکی داخل رحم وجود داشته باشد.
اقدامات و آمادگی قبل از میومکتومی
قبل از انجام جراحی، داروهایی به منظور کاهش اندازه فیبروم ها برای بیمار در نظر گرفته می شود تا خارج کردن آن ها راحت تر شود.
گاهی ممکن است تست های آزمایشگاهی انجام شود تا این اطمینان حاصل گردد که بیمار در سلامت کامل بدنی می باشد یا خیر. از جمله این تست ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آزمایش خون
- الکتروکاردیوگرام
- اسکن MRI
- اولتراسوند لگنی
مصرف برخی داروها باید قبل از جراحی قطع شوند. داروهایی از قبیل ویتامین ها، مکمل ها و داروهای تجویز شده. حتما در این خصوص با پزشک خود مشورت داشته باشید.
شش تا هشت ساعت قبل از جراحی، باید از خوردن و آشامیدن مواد غذایی خودداری شود.
روند انجام میومکتومی
• میومکتومی شکمی
تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. ابتدا برشی از طریق شکم بر روی رحم زده می شود که می تواند به صورت افقی و یا عمودی باشد. بعد از ایجاد برش، فیبروم ها از دیواره رحم برداشته خواهند شد. سپس، لایه های رحمی به یکدیگر بخیه زده خواهند شد.
• میومکتومی لاپاراسکوپی
تحت بیهوشی عمومی و از طریق چهار برش کوچک انجام خواهد شد. سپس، شکم با گاز کربن دی اکسید پر می شود تا امکان مشاهده داخل شکم برای جراح فراهم گردد. در مرحله بعد، لاپاراسکوپ از راه یکی از برش ها وارد می شود. لاپاراسکوپ، لوله ای است ظریف به همراه دوربین.
فیبروم ها به قطعات کوچکتر برش داده می شوند و خارج خواهند شد. اگر اندازه فیبروم ها بزرگ باشد میومکتومی به روش شکمی انجام خواهد شد. بعد از پایان جراحی، گاز تخلیه و برش ها بخیه زده می شوند.
• میومکتومی هیستروسکوپی
می تواند تحت بی حسی موضعی و یا بیهوشی انجام شود. در ابتدا هیستروسکوپ از راه واژن و دهانه رحم وارد رحم می شود. مایعی داخل رحم قرار می گیرد تا امکان مشاهده راحت تر فیبروم ها فراهم شود. سپس فیبروم ها با استفاده از حلقه سیمی تراشیده خواهند شد. بیمار همان روز جراحی می تواند به منزل برگردد.
دوره نقاهت میومکتومی
ممکن است بیمار بعد از جراحی کمی احساس درد داشته باشد. به همین خاطر، داروهای مسکن تجویز خواهند شد. لکه بینی تا چند روز بعد از جراحی کاملا طبیعی است.
در خصوص زمان مناسب بازگشت به محل کار و یا انجام فعالیت های بدنی حتما با پزشک مشورت داشته باشید.
از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت های شدید بدنی باید به مدت چند هفته خودداری شود.
از برقراری رابطه جنسی باید به مدت شش هفته خودداری شود.
اگر خانمی قصد بارداری دارد، باید در خصوص زمان مناسب اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت داشته باشد. معمولا توصیه می شود شش ماه بعد از جراحی، برای بارداری اقدام شود تا رحم در این بازه زمانی به طور کامل ترمیم پیدا کند.
سخن آخر
از آنجایی که میومکتومی یک عمل جراحی است و چنانجه می دانید عمل های جراحی تهاجمی همواره با خطرات خاص خود همراه هستند، بنابراین اولین و مهمترین قدم برای انجام این عمل جراحی انتخاب بهترین متخصص و جراح زنان و زایمان است.
0 دیدگاه